דפים פעילים: 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
|
ארכיון |
|
הודעה חדשה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
לא הוגה ר | | | דלית |
16:34 14/09/2009 |
תגובה |
|
בתי בת ה-3.5 לא מצליחה להגות ר, היא הוגה ר כמו W, למשל: wakevet (רכבת), kawit (כרית).
האם בגילה זה עוד "נורמלי"? או שעלי לקחת אותה לקלינאית תקשורת?
מה עלי לעשות?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
זה נחשב תקין לגיל | | | תמר בש |
18:34 14/09/2009 |
|
|
ולכן לא מטפלים בכך עדיין. מקובל לטפל בהגיית ר' רק החל מגיל ארבע.
תמר בש, קלינאית תקשורת
גיל הרך וילדים
0525976725
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בלבול בשימוש בגופים | | | איילה |
23:21 12/09/2009 |
תגובה |
|
שלום רב
בני בן שנתיים ושמונה חודשים, החל לדבר בגיל שנתיים עם מילים ראשונות וקיום מחבר משפטים בני 5-6 מילים והחל בדו שיח ראשוני, תקשורתי ומתוק.
שאלתי היא לגבי בלבול בגופים. לאחרונה החל לומר אני אך לרוב יאמר את שמו ( לשאלה כמו מי מתוק שלי או מי מתחבא וכדומה ... שיבקש דבר מה אגב יאמר אני רוצה ...) בנוסף יאמר נפלת ולא נפלתי או שבעת במקום שבעתי. אני נוהגת לתקנו אם יאמר נפלת אענה לו בשאלה אך אומרים ? ומייד ייתקן ויאמר אני נפלתית כלומר הוא מודה אך בהסח הדעת מתבלבל. האם אני נוהגת נכון או שעליי להניח לו ובמקביל האם התופעה מוכרת ?
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תופעה מוכרת | | | תמר בש |
13:12 14/09/2009 |
|
|
היות והחל לדבר באיחור ייתכן כי עדיין משבש גופים. מה שחשוב זה שהוא יתקדם ביחס לעצמו, כלומר ישתמש יותר ויותר בגוף הנכון .. בינתיים רצוי שתשמשי מודל - כשזה מתאים, הדגישי את השימוש שלך בגוף הראשון על עצמך: "אני" והטיות גוף ראשון בפועל.
תמר בש, קלינאית תקשורת
של הגיל הרך וילדים
0525976725
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אין רגע שקט. | | | הדס |
20:57 03/09/2009 |
תגובה |
|
יש לי ילדה בת ארבע וחצי שמאז ומתמיד מדברת הרבה. מרגע שהיא פוקחת עיניה בבוקר עד הרגע שהיא נרדמת היא לא מפסיקה לדבר. ההתעוררות שלה מהירה והיא מיד "בענינים" ובמהלך היום נדיר שהיא בשקט. הדבר היחיד שמשתיק אותה זה הטלויזיה, בה היא צופה בערך שעה וחצי ביום. אם היא לא פונה בדברים אלינו היא שרה לעצמה ומדברת לעצמה ומשחקת משחקי תפקידים עם עצמה. אני רוצה לדעת אם זה תקין ונורמאלי או שיש שם משהו שאני צריכה לבדוק?אולי יש בה גורם של היפר אקטיביות? מאיפה החוסר מנוחה? מדוע היא קופצת מדבר לדבר בחלוף שניות מעטות בלבד? למה המחשבות שלה לא נחות לרגע? אני מרגישה שהיא סוחטת אותי ושואבת ממני אנרגיה. כל דבר היא מבקשת כמה פעמים בהפרש של שניות מעטות מהבקשה הראשונה. כל דבר היא אומרת כמה פעמים. לפעמים היא בכלל לא מחכה לתגובה. והבלה בלה בלה ממשיך וממשיך...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ומה אומרת הגננת? | | | תמר בש, ק"ת |
21:15 03/09/2009 |
|
|
איך היא במקומות אחרים?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | הדס |
09:36 04/09/2009 |
|
|
מעולם לא חשבתי לדבר על זהעם הגננות. אנ יאברר. כיום התחלנו גן חדש ואחכה קצת שהגננות יכירו אותה ואשאל.
בתחושה שלי, עכשיו ששאלת אותי על מקומות אחרים, זה בא לידי ביטוי איתנו ועם סבא ןסבתא. ומתקשר לצורך שלה בתשומת לב מלאה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
יכולים להיות | | | תמר בש |
10:41 04/09/2009 |
|
|
גורמים שונים מעורבים בתופעה שאת מתארת, לאו דווקא "שפתיים". ייתכן רקע רגשי למשל, כפי שהעלית בהודעה האחרונה (ואז איש המקצוע לדעתי רצוי שיהיה מהתחום הרגשי), לא ניתן כמובן לקבוע מה קורה בפורום שכזה מבלי להכיר את הילדה ואתכם ואת הדינמיקות בבית. חשוב לדעתי כן לאסוף מידע ממקומות שונים כדי להבין את הרקע.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תודה | | | הדס |
11:45 04/09/2009 |
|
|
אמשיך לעקוב ולבדוק ולהתיעץ במידת הצורך. בשלב ראשון חשבתי שאולי זה קשור רק לשפה אבל עכשיו אני מבינה שזה יותר לכיוון רגשי ואתן לזמן, בשלב זה, לעשות את שלו. היא גודלת, היא חוקרת, היא סקרנית ומתעניינת. כנראה שהדיבור הזה הוא אמצעי למטרה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
חוסר שטף או גמגום | | | גלית |
20:57 01/09/2009 |
תגובה |
|
שלום, בני בן 4 כיום. לפני כחצי שנה לקחתי אותו לאבחון במכון הדים בשל העובדה שלא הצליח לומר משפט בלי לגמגם, הקלינאית קבעה שמסובר בחוסר שטף התפתחותי ונתנה לנו דף הוראות לבית ולגן. מאזעברה חצי שנה היו ימים של דיבור שוטף וימים שפחות. בשבועיים האחרונים הוא לא מצליח לומר מלה שיש בה ש/צ/ס מבלי שיתקע לו. הוא מתעצבן מזה וצובט את השפתיים שלו אומר לי:"אמא אני לא מצליח לדבר טוב" או "איזה פה מעצבן זה" אני לא יודעת את נפשי מרוב כאב. היום סיפר לי שלא שיתף בגן בחוויות מהחופש כדי שעידן לא יגיד לו שהוא מדבר כמו תינוק.אנא ממך עזרי לי! יתכן והקלינאית טעתה או שהתפתח גמגום מחוסר השטף אבל הילד היקר שלי נפגע. בקופ"ח מכבי אין תורים לחצי שנה הקרובה. אני במצב כלכלי לא טוב אך אקח שוב הלוואה כדי לקחת אותו לקלינאית תקשורת טובה, שתבדוק אותו שוב ותעזור לו. רק בבקשה המליצי לי על קלינאית טובה באיזור חדרה/פרדס-חנה-כרכור/נתניה. תודה וסליחה על ההשתפכות, אני לא מפסיקה לדמוע (לא לידו) מאז שסיפר לי שנמנע מלדבר בגן.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
גלית, | | | תמר בש, ק"ת |
12:44 02/09/2009 |
|
|
נשמע שאת עוברת תקופה לא קלה ביחס לדיבור של בנך ואכן כדאי לפנות לקלינאית שתוכל לראות את הילד, ולו בשביל השקט הנפשי שלך. בינתיים מציעה להקפיד על ההנחיות שקבלת אז, לשמור על כמה שיותר רוגע בדו-שיח עם בנך, וגם... לא לקפוץ עדיין למסקנות! לגבי קלינאית באזורים שציינת, מציעה לך לבדוק באתר של Ishla.org.il, שם יש רשימת קלינאיות עצמאיות לפי אזור ותחום התמחות. בהצלחה! אשמח לעדכון.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
חוסר שטף | | | nurit |
19:36 26/08/2009 |
תגובה |
|
בשבוע האחרון דיבר יפה ללא הפרעות ותנועות גוף. שמתי לב שהתופעה מופיעה on&off.הוא כבר לא מדבר ובו בזמן מניע את הגוף.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
חשוב לנהוג | | | תמר בש |
14:44 30/08/2009 |
|
|
לפי ההמלצות שאני נוהגת לתת כאן בפורום, וזה חל על ההורים ובמידה שאפשר כל בני המשפחה, גננת וכו': לדבר איתו בנועם ובסבלנות, לא לסיים את דבריו, לא להתפרץ לדבריו, לא לומר לו לדבר לאט ולא להאיץ בו, לא להטיל עליו דרישות שפתיות כבדות (כגון שאילת הרבה שאלות). לתת לו מקום להתבטא כפי שהוא יודע ויכול. לשמש מודל של דיבור נינוח, לא מהיר.
בהצלחה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
לפונות מהשבועיים האחרונים: הייתי בחופשה, עכשיו חזרתי ומקווה להשיב במהלך היום | | | תמר בש, ק"ת |
08:01 26/08/2009 |
תגובה |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בן 4.5 חוסר שטף שחזר | | | דובי |
22:51 22/08/2009 |
תגובה |
|
שלום רב,
בני היום בן 4.5 התחיל שוב לדבר בחוסר שטף, לאחר שלפני כשנתיים במשך 3 חודשים דיבר בחוסר שטף והדבר חלף כמו לא היה עד עכשיו כשחזר.
האם הדבר מעיד על בעיה חמורה יותר מחוסר שטף בדיבור ? האם חוסר שטף בדיבור בדר"כ חוזר שוב ועד איזה גיל ?
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
חוסר שטף | | | תמר בש, ק"ת |
08:17 26/08/2009 |
|
|
ייתכן ומדובר בחוסר שטף חולף, או נטיה מסוימת של הילד לחוסר שטף במצבים מסוימים, כגון מצבי לחץ, מצבים חדשים, וכו'. חוסר שטף התפתחותי תחום לרוב בין גילאי 2-5 כשלרוב אנחנו רואים אותו בין גילאי 2.5-4 לערך.
לרוב מאופיין בחזרה על הברה שלמה במילה וללא תנועות גוף/פנים מלוות.
באם חוסר השטף מחמיר, אינו חולף כעבור מספר שבועות ו/או מלווה בתנועות או עוויתות, רצוי לפנות לבדיקה.
ההנחיות הן כפי שניתן למצוא בתשובות רבות שלי פה (נראה לי שעניין חוסר השטף הוא הנושא הנפוץ ביותר בפורום הזה) - לדבר עם הילד בנועם וברוגע, לא להפסיק אותו באמצע הדיבור, לא לתקן, לא לבקש שידבר לאט יותר או מהר יותר, להיות סבלניים ולחכות עד שיסיים את דבריו.
אשמח לשמוע עדכון.
תמר בש, קלינאית תקשורת
גיל הרך וילדים
0525976725
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
קשים בהגייה בת 3 | | | אלונה |
09:01 16/08/2009 |
תגובה |
|
בתי בת ה-3 ו-3 חוד' מתקשה בהגיית האות צ' (מבטאת אותה כ-ס'), לבעלי ולבני משפחתו פגמי הגייה שונים, אני חוששת שבעיה תשתרש גם אצל בתי. האם כדאי להתחיל את הטיפול כבר עכשיו?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
שיבוש שורקות | | | תמר בש, ק\\\"ת |
08:07 26/08/2009 |
|
|
(כלומר שיבוש בצלילים ס-ש-צ-ז) הוא מהשיבושים הנפוצים בקרב ילדים בגילאי הגן, ובדרך כלל אין מטפלים בו על אחרי גיל חמש, ויש האומרים חמש וחצי-שש.
החלפת הצליל צ' בס' היא לגמרי תואמת גיל לילדה בגיל של בתך, ואין צורך לטפל בכך היום. גם לא להעיר לה או לבקש ממנה לחזור אחרייך וכולי.
אם זהו השיבוש היחיד בדיבור של בתך, מצב ההיגוי שלה נחשב תקין.
תמר בש, קלינאית תקשורת
גיל הרך וילדים
0525976725
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
חוסר שטף ותנועות גוף | | | nurit |
18:19 12/08/2009 |
תגובה |
|
שלום לך,
אני מציינת כי התייעצתי איתך מס' פעמים. הבן שלי בן שנתיים ו-8 חודשים. בגיל 2 החל חוסר שטף בדיבורו, וביומיים האחרונים החל לדבר (קטוע) ומוסיף תנועות ידיים ורקיעות ברגליים תוך כדי דיבור. ניכר כי תקופה זו לא פשוטה לילד,., מעבר לזאת, אני מקווה שזו תופעה חולפת. רציתי לדעת האם ניתן לסייע לו בדרך כזו או אחרת.
תודה והמשך יום נעים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ומה המצב כיום? | | | תמר בש |
18:00 26/08/2009 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בן שנתיים ושמונה חודשים שאינו הוגה אותיות מסוימות | | | ציפי |
12:43 09/08/2009 |
תגובה |
|
בני, בן השנתיים ו-8 חודשים מדבר ברצף מגיל צעיר, שר ומדקלם.
הבעיה שלו היא שאינו מצליח להגות עיצורים מסוימים כמו: ר, כ, ח, ל,ק.
היות והוא מתחיל ללכת לגן (לראשונה- עד כה היה במסגרת משפחתון קטן) אני חוששת שלא יצליחו להבין אותו ויהיה לו קשיי תקשורת.
שמעתי שיש תרגילים שאפשר לתרגל איתו.
אבקש עזרתך הדחופה!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ציפי יקרה | | | תמר בש |
16:18 09/08/2009 |
|
|
בגילו הרך "מותר" לילד לא להגות נכון את הצלילים שציינת.
ההגאים של השפה נרכשים באופן הדרגתי וישנם צלילים קלים ומוקדמים יותר וכאלה הקשים והמאוחרים יותר לרכישה. כמובן שגילאי הרכישה משתנים מילד לילד אך לכל צליל גיל מקובל, שרק לאחריו מתחילים טיפול באם הילד לא רכש אותו. לפעמים פשוט צריך לתת למערכת "להבשיל".
ולעניין הצלילים עצמם:
ר' ח' ול' - תני לו עוד זמן, אלו צלילים קשים יחסית.
כ/ק - זהו בעצם אותו הצליל. האם הוגה ק' כת'? אם כן זוהי תופעה מוכרת שגם היא עדיין תואמת את גילו.
האם זרים מבינים אותו יותר ממחצית הזמן? האם נמנע מדיבור עקב חוסר מובנות?
תמר בש, קלינאית תקשורת
0525976725
|
|
|