|
|
|
|
|
|
|
|
|
אודות ד"ר ריבי טאומן | | | ד"ר ריבי טאומן |
21:41 09/08/2008 |
|
|
ד"ר ריבי טאומן היא רופאת ילדים מומחית ברפואת שינה. סיימה את לימודי הרפואה ב-1993 באוניברסיטת תל אביב, ולאחר מכן, התמחתה ברפואת ילדים בבי"ח לילדים "דנה", המרכז הרפואי תל אביב. בין השנים 2001 - 2004 התמחתה ברפואת שינה בארה"ב, ובסיום התמחות זו עברה את בחינות ההתמחות האמריקאיות ברפואת שינה. משנת 2004 משמשת כרופאה בכירה במכון השינה בבי"ח לילדים "דנה". בנוסף, משמשת כיועצת של כל קופות החולים בנושא שינה בילדים.
בשנים האחרונות חלה התפתחות רבה בתחום רפואת השינה שלוותה בהבנה שהפרעות שינה במבוגרים ובילדים הינן תופעה שכיחה בעלת השלכות רבות ומשמעותיות על בריאותנו ואיכות חיינו.
כיום ברור שלהפרעות שינה השפעות בטווח הקצר בתחומי יכולת התפקוד במהלך היום, אך לא פחות חשוב – השפעה מזיקה גם בטווח הארוך עם תחלואה המערבת מערכות גוף נוספות כגון תחלואה לבבית, הפרעות מטבוליות והפרעות נוירו-התפתחותיות.
רפואת שינה היא מקצוע צעיר אך פורה מאד מבחינה מחקרית ובמקביל לעבודתי הקלינית אני עוסקת גם במחקר בנושאים כגון: הפרעות נשימה בשינה, התחלואה ארוכת הטווח של הפרעות נשימה בשינה והפרעות שינה בגיל הרך. בנוסף, חיברה מספר פרקים בספרות המקצועית ופרסמה מאמרים בנושא שינה בילדים.
בנוסף לעיסוקיה, מנהלת את פורום הפרעות שינה באתר אמנות הלידה ואת פורום הפרעות שינה בילדים של סטארמד. בפורומים אלה, תוכלו למצוא מידע רב, וכמובן לשאול כל שאלה.
השכלה:
1985 - 1993 בי"ס לרפואה, אוניברסיטת תל אביב, תל אביב.
1994 - 1999 התמחות ברפואת ילדים, בי"ח לילדים "דנה", המרכז הרפואי תל אביב.
2001 - 2004 התמחות ברפואת שינה, המרכז לרפואת שינה, לוויויל קנטקי, ארה"ב.
2005 תעודת מומחה ברפואת שינה, ארה"ב (American Academy of Sleep Medicine Boards Certification)
2009 - מרצה בכירה בחוג לרפואת ילדים בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
חברות בארגונים מקצועיים:
האיגוד הישראלי לרפואת שינה
האיגוד האמריקאי לרפואת שינה
החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית
המרפאה להפרעות שינה בילדים טל: 9222 - 777 - 077 פקס: 9221 - 777 - 077רח' ויצמן 14 (קומה 20) תל אביב
לאתר של דר' ריבי טאומן
tauman.dpages.co.il
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
שינה לא רגועה באמצע הלילה ילד בן שנה ו10 | | | טלי |
10:40 09/07/2012 |
תגובה |
|
ד"ר ריבי שלום,
בני בן שנה ו-10 חודשים בדר"כ ישן לילה מלא שינה עמוקה וטובה ללא הפרעות מיוחדות, לפני כשבועיים שמתי לב שהשינה שלו, החל מסביבות חצות, היא שינה לא רגועה, הוא מרבה להסתובב ולהתפך, הוא לא מתעורר או פוקח עיניים וקורא לי אבל בהחלט מורגש שהוא לא ממש ישן,אולי מנמנם, לפי הנשימות מנסה לחזור לשינה ואז משהו מטריד אותו או מעיר אותו והוא שוב זז ומתהפך, ומוצץ את המוצץ, כך עד לפנות בוקר ואז מצליח להכנס לשינה טובה. מטריד אותי מאוד שמשהו מפריע לו פיסית ואני לא יודעת מה. מטריד אותי שהוא לא ישן מספיק והרי הוא צריך את זה. יש לציין שהחדר מאוורר ונעים בלילות כך שלא נראה שחם לו,לא מזיע בדרך כלל, לא שיניתי תזונה בשעות הערב, ובמשך היום הוא מתפקד ואוכל כרגיל, אמנם שנת הצהריים בבית מוקדמת מתמיד, סביבות 1130 1200 שינה טובה למשך שעתיים וחצי בערך, לאורך היום הוא עירני ופעיל, בלילה נרדם ב2030-2100 בלי בעיה. מה לדעתך גורם לו לאי שקט? האם מצביע על בעיה פיסיולוגית כלשהי חס וחלילה?
תודה !!!
טלי
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תשובה | | | ד"ר ריבי טאומן |
12:07 09/07/2012 |
|
|
לא נראה לי שיש איזו בעיה. השאלה היחידה שעולה היא האם נוחר/משמיע רעש נשימתי בשינה או כמו שהורים רבים מאתרים זאת "נשימתו כבדה" באופן קבוע בשינה. אם כן - כדאי לצלם ולהראות לרופא ילדים/רופא שינה/רופא אא"ג שיחליט אם יש מקום לבדיקת שינה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
שינה לא רגועה באמצע הלילה ילד בן שנה ו10 | | | טלי |
15:14 09/07/2012 |
|
|
תודה על תשובתך המהירה.
אין לו בעיות נשימה, לא נוחר או מרעיש.
יכול להיות שזה קשור לדופק הלב? שיניים? כמה זמן אני אמורה לחכות עם זה ולעקוב שחוזר לשינה רגילה? הכוונה אם המצב ממשיך כפי שתיארתי, מתי זה אמור להדליק אצלי "נורה אדומה" ולבדוק את זה? כתבת שלא נראה לך שיש בעיה, האם זה נורמלי?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15:19 09/07/2012 |
|
|
כמו שאמרתי - לא נראה לי שישי איזו בעיה שצריכה להדאיג אותך. עם זאת- המלצתי היא שתצלמי את מה שנראה לך חשוד ותראי לרופא הילדים בשלב ראשון. רק אם יחשוב שמשהו לא תקין - יפנה לרופא שינה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בת תשעה חודשים | | | הדר |
22:39 25/06/2012 |
תגובה |
|
שלום,
בתי בת תשעה חודשים, יודעת להרדם לבד ובנוסף מכניסה מוצץ לבד במשך היום כבר חודש.
גם בלילה שאני משכיבה אותה לישון היא לוקחת מוצץ, הבעיה מתחילה בלילה, יש לה המון מוצצים במיטה, היא יודעת לקחת ולהכניס לבד! ועדיין מקפיצה אותי מהמיטה מספר של פעמים כדי לשים לה מוצץ. היא בוכה בכי היסטרי ואני מגישה לה את המוצץ היא פשוט מסרבת לקחת אותו. בוכה ולא נרגעת עד שאני לא מכניסה לה את המוצץ.
מה עושים?
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10:35 26/06/2012 |
|
|
מחכים. רב התינוקות לא יודעים להכניס מוצץ בלילה ונדרשים לעזרת ההורים. יש פער של מספר חודשים בין המיומנות שנרכשת ביום לבין המיומנות שנדרשת בלילה. לכן- פשוט המתינו.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בן שנה וחודש מתעורר שש פעמים בלילה | | | יג |
08:41 22/06/2012 |
תגובה |
|
ד"ר טאומן שלום רב.
עברנו תהליך ארוך של לימוד להרדמות עצמאית על מנת להקנות הרגלי שינה נכונים ולאחר התעוררויות מרובות במהלך הלילה (8 ויותר). היום הגענו לשלב ששמים אותו במיטה ומשאירים אותו להרדם לבד בחדר (התחלנו עם כך לפני כמה ימים). בסה"כ הולך לישון יפה. בעבר הגענו לשלב כבר של 2 התעוררויות בלבד בלילה ולאחרונה שוב מתדרדר לכ-6 התעוררויות. האם נותר מה לעשות? הילד עדיין ישן איתנו בחדר במיטה משלו (לא רצינו להעביר לחדר לבד במהלך תהליך הלמידה), אך אנו רוצים להעבירו לחדרו בזמן הקרוב. (מבלים שם הרבה שיתרגל לחדר). אנחנו אובדי עצות (ועייפים). מה עלינו לעשות כשהוא מתעורר בלילה? בקבוק כן או לא? (יוצא שמקבל 3-4 בקבוקים של 180 בלילה בגלל ההתעוררויות המרובות) אולי עדיף רק מים? האם כדאי בכלל להוציא מהמיטה? חשוב לציין שלפני שבוע התחיל ללכת. האם יש לזה קשר להחמרה במצב השינה?
האם יש מה לעשות לשיפור המצב?
בסה"כ ישן בלילה כ- 11 שעות ועוד שינה אחת או שתיים במהלך היום של +- שעתיים סה"כ.
אודה לך מאוד על תשובתך.
שבת שלום
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23:33 23/06/2012 |
|
|
אתם מתארים תהליך של מספר ימים כך שיתכן והמצב עדיין לא יציב. אינני יודעת למה כוונתכם בהרדמות עצמאית. אולם אם אכן מושם במיטתו ער ונרדם בכוחות עצמו ללא תלות בבקבוק וכו' הרי שצריך להופיע שיפור במספר ההתעוררויות וצריכת הבקבוקים במהלך הלילה. אם לא - יתכן ומשהו בכל זאת לא נכון במה שעשיתם וכדאי לפנות ליעוץ מסודר של רופא שינה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תינוקת בת תשעה חודשים | | | הדר |
19:44 21/06/2012 |
תגובה |
|
שלום ד"ר טאומן,
רוני בת תשעה חודשים, לאחר תהליך של למידה היא ידעה להרדם עצמאית, היינו מניחים אותה במיטה לאחר טקס שינה אומרים כמה מילים ומשאירים בחדר. היא היתה מתהפכת מדברת לעצמה ונרדמת.
יצאנו לחופשה בת שלושה ימים מחוץ לבית יחד איתה והיא היתה ממש ממש חולה, מאז שחזרנו הביתה המצב הפך להיות גרוע יותר מבעבר.
היא בוכה בשניה שמניחים אותה במיטה, אני חייבת לעמוד לידה ולהרגיע אותה, בשניה שאני יוצאת מהחדר היא מתחילה לצרוח.....
בקיצור לא יודעת שוב להרדם לבד. מה עושים?
למה ההדרדרות הזאת במצב אחרי חודשיים טובים.
תודה רבה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23:30 23/06/2012 |
|
|
השילוב של היציאה משגרה והמחלה הביאו לנסיגה. אולם אם תעשו בדיוק מה שעשיתם לפני כן בנחישות תוך מספר ימים צפוי להופיע שיפור למצב שהיה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תינוקת בת תשעה חודשים | | | הדר |
22:41 25/06/2012 |
|
|
תודה על תשןבתך, אכן ננסה לפעול בדיוק כמו לפני שיצאנו לחופשה
בנוסף שלחתי לך הודעה נוספת על עוד בעיה
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
כדורי נוקטורנו | |  | יונתן |
10:51 20/06/2012 |
תגובה |
|
שלום רב
רציתי לשאול - באופן תיאורטי, מה עלול לקרות אם גבר בריא כבן 32, משקל 87 ק"ג, ייטול 20 כדורי נוקטורנו בבת אחת? האם יש סכנת מוות?
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11:11 20/06/2012 |
|
|
באופן מעשי, אם עולה שאלה כזאת יש להתייעץ בדחיפות עם פסיכיאטר. זו לא שאלה לפורום.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תינוק בן חצי שנה - המשך שאלה... | | | נטע |
09:29 19/06/2012 |
תגובה |
|
אני מבינה את העקרון הנ"ל. אתמול ניסיתי אותו - הנחתי את הקטן במיטה ושכבתי לידו. אם ניסיתי להניח על הבטן הוא התהפך חזרה לגב או שסתם הסתובב בציר במיטה והסתכל על הכל מסביב. כשעבר לגב הוא גם הסתכל מסביב, ניסה לצחוק איתי במשחק וממש לא שכב בשקט. אחרי יותר מחצי שעה הוא התחיל להיות מתוסכל מזה ולאט לאט הבכי התחיל ובשבלב הזה ההרגעה שלי ממש לא עזרה, גם כשהרמתי אותו הוא כבר כל כך נעלב והיה בתוך הבכי ולא נרגע... השאלה היא איך עוברים את השלב הזה? אני לא רוצה לתת לו להמשיך לבכות ככה.... מרגיש לי שאם זה מה שאני אעשה הוא בסוף יירדם מהתשה ועייפות ולא מלמידה...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תשובה | | | ד"ר טאומן |
09:43 19/06/2012 |
|
|
אני לא יכולה להכנס להדרכה אישית במסגרת הפורום. עקרון חשוב נוסף הוא שזה לוקח זמן. הרגלים שנרכשו במשך חצי שנה לא יכולים להעלם תוך יום וגם לא יומיים. התמדה באותה דרך במשך לפחות שבוע-שבועיים בלי צפייה לשינוי מהיר בהתעוררויות הליליות (השלב הזה מגיע אחר כך) זה מה שצריך לעשות.
אם את צריכה הדרכה פרטנית יותר - פני ליעוץ של רופא שינה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תינוק בן חצי שנה | | | נטע |
06:01 19/06/2012 |
תגובה |
|
שלום ריבי,
אז סוף סוף הגענו לגיל חצי שנה המיוחל :)
אשמח להמלצה על שיטה כיצד ללמד את הקטן להירדם במיטה ולגמול אותו מהרדמות בידיים.
כרגע, ולאורך כל חייו (הארוכים ;-) הוא היה נרדם בידיים ובקיפצוצים על הפיזיו. כשהיה קטן היה נרדם בהנקה הרבה, היום במהלך היום זה כמעט ולא קורה, אבל בלילה כן מתעורר המווון (כל שעה\שעתיים..) ואני נותנת ציצי והוא ממשיך לישון. (הוא ישן במיטה שצמודה לשלנו).
מכיוון שנרדם על הידיים קשה לי להניח אותו כשנרדם כי הוא מתעורר מייד ונוצר מצב שבמהלך היום אני פשוט נמנעת מלהניח אותו כדי לא שוב ושוב להרדים עוד פעם... בלילה זה קצת יותר קל למרות שגם אז בתחילת הלילה יכול להיות מצב של להניח ולהרים כי בוכה לא מעט פעמים.
חשוב לי להדגיש שכרגע לא מאוד מאוד חשוב לי שיירדם לבד בלי עזרה שלי בכלל. לא אכפת לי להיות איתו ולידו ולעזור לו. אבל שזה לא יהיה בידיים אלא שהוא יהיה במיטה ויבין שגם כשלא קופצים או מנדנדים אותו הוא יכול להרדם....
אשמח אם תוכלי לייעץ לי איך לעשות זאת כי כרגע אני על סף ייאוש וידיים מאוד מאוד כואבות...
:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
08:29 19/06/2012 |
|
|
אינני יכולה להנחות אותך צעד אחר צעד אולם אדגיש את העקרון: עלייך להרדימו בתחילת הלילה ללא בקבוק/הנקה/ידיים/נענוע. פשוט להניחו במיטה ולהיות על ידו (ואם יש צורך בהרגעה קצרה) כל משך ההרדמות בלי להציע את כל הנ"ל. בהתחלה זה יהיה קשה (יכול לקחת גם שעה ויותר) אך אם תוך מספר ימים ילמד להרדם לבד - התהליך יהתקצר ובהמשך גם ההתעוררויות הליליות תפחתנה. אין למנוע מתינוק בן 6 חודשים האכלה במהלך הלילה. זוהי לא המטרה. המטרה היא הרדמות עצמאית.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
שינה אצל תינוקת בת 5 חודשים | | | Carmen |
11:17 18/06/2012 |
תגובה |
|
שלום,
בתי בת ה 5 חודשים ישנה כ 4-6 שעות ברציפות בלילה. לאחרונה החלה להתעורר כל שעה וחצי. בהתחלה חשבתי שזה עקב הברזל שנתתי לה שעשה לה כאבי בטן, לאחר מכן היה חיסון רוטה ועכשיו זה נדמה שהיא מתרגלת התהפכויות וזה מעיר אותה. חשוב לציין שאני מרדימה אותה בלילה בהנקה. כאשר היא קמה אני גם מניקה אותה. אשמח לעצות
תודה רבה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11:50 18/06/2012 |
|
|
ראי תשובתי אלייך באתר המקביל (דוקטורס).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בן חצי שנה מתעורר פעמים רבות בלילה, המוצץ נופל ונרגע לעיתים רק במיטת ההורים | | | מעיין |
12:55 12/06/2012 |
תגובה |
|
ד"ר טאומן שלום רב,
בני בן חצי שנה ועשרה ימים, עד היום לא ישן מעולם שינה רצופה. מתעורר בלילה לעיתים קרובות, מסיבות כאלו ואחרות -נפל המוצץ,"רוצה לאכול",אוכל בקושי 30 - 40 מטרנה כשמתעורר, ולא מסכים שנחזיר אותו למיטה שלו אלא רוצה להישאר במיטת ההורים.
אך גם כשנשאר איתנו מתעורר רבות ומתחיל לילל ולהיות נודניק...וכל פעם צריך להכניס לו את המוצץ לפה ולעזור לו למצא את התנוחה שנוחה לו(התרגל לישון על הצד).
אינני יודעת כיצד להרגילו לישון לילה שלם. הוא נרדם כל יום בשעה 22:00-22:30, לפני כן אוכל בדר"כ 120...כשאני מנסה להרדימו לפני כן הוא ממש בוכה ומסרב לישון. לעיתים נרדם בידיים לעיתים במיטתו.
האם כדאי לגמול אותו מהמוצץ בלילה? האם להכין לו אוכל בלילה למרות שלא באמת רוצה לאכול הכל, אם כי כן אוכל משהו??שוקל כ-6.5 קילו(נמצא באחוזון 10)(משקל לפני חודש)
האם השעה מאוחרת מידי? הוא ישן בבוקר כשעה וחצי ובשעה ארבע חמש נרדם שוב כחצי שעה עד שעה וחצי, משתנה בכל עם...
תודה רבה, מעיין
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
09:48 17/06/2012 |
|
|
העלית הרבה שאלות ואנסה לענות תשובות עקרוניות:
תינוקות בגיל 6 חודשים עדיין יכולים לאכול במהלך הלילה ואין מה למנוע זאת מהם. בוודאי לא תינוק שנמצא באחוזון 10. אך התשובה נכונה לכל האחוזונים.
התעוררויות על רקע הכנסת מוצץ - נובעות מההקשר שנוצר בין הרדמות ומציצה. רופא ילדים ממליצים על מוצץ בשנה הראשונה לחיים כחלק ממניעה של מוות עריסה. בניגוד להקשרים אחרים (כמו הנקה/בקבוק/נענוע) - סביב גיל 11-12 חודשים, תינוקות יודעים להכניס לעצמם מוצץ במהלך הלילה ואז ההורים לא מרגישים בהתעוררויות הליליות.
יש מקום לדעתי ליעוץ מסודר ופרטני של רופא שינה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בת שמונה חודשים | | | שיר |
10:07 30/05/2012 |
תגובה |
|
שלום,
לאחר תהליך של למידת הרדמות עצמאית בהנחייתך, נרדמת לבד ללא עזרתי במיטה.
יש לי מספר בעיות.
במשך היום ממש קשה לה להרדם, מצד אחד אני משכיבה שעה וחצי שעתיים לאחר שהיא מתעוררת משנת הבוקר והצהריים כי נראה לי שהיא מתחילה להיות עייפה, היא לא נרדמת ואז אני מחכה איתה עוד קצת זמן ואז כנראה נהיית עייפה יתר על המידה וממש קשה להרדם. מה עושים עם ההשכבות במשך היום.
בנוסף תינוקת בת שמונה חודשים, כמה פעמים ביום אמורה לישון לפני שנת הלילה שלה?
אם ישנה כל פעם שעה וחצי?
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13:58 30/05/2012 |
|
|
אין מה "לעבוד" על שינה במשך היום. אם לא נרדמת - פשוט לא לנסות להרדים. תינוקת בגיל זה ישנה בד"כ פעמיים במהלך היום אך גם פעם אחת או 3 פעמים עדיין בתחום התקין. חלק מההבשלה היא "ויתור" על חלק מהתנומות במשך היום וזה יכול להיות הביטוי לכך.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בת שמונה חודשים | | | שיר |
08:50 31/05/2012 |
|
|
תודה על תשובתך,
בנוסף יש שעה אידיאלית בה כדאי להשכיב תינוק בגיל הזה?
מה את ממליצה לגביי שינויים מבחינת מקום שינה, כוונתי היא שאם אנחנו יוצאים לחופשה יחד איתה? לנהוג כפי שנוהגים בבית? שלושה ימים של שינוי בסביבה יכול להחזיר אותנו אחורה?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | ד"ר ריבי טאומן |
11:02 31/05/2012 |
|
|
זה בעיקר פונקציה של כמה זמן היא מורגלת בהרגלים החדשים. בד"כ נסיעה ושינוי דפוס במשך 3 ימים לא משפיע- בעיקר אם כשחוזרים הביתה ממשיכים להשכיבה בדיוק באותה צורה.
אין שעה "מומלצת" להשכבה בגיל זה. מה שחשוב זה שמשך השינה יהיה תקין. חשוב שיהיה נוח לחיי המשפחה.
|
|
|