|
|
|
|
|
|
|
|
|
אודות ד"ר ריבי טאומן | | | ד"ר ריבי טאומן |
21:41 09/08/2008 |
|
|
ד"ר ריבי טאומן היא רופאת ילדים מומחית ברפואת שינה. סיימה את לימודי הרפואה ב-1993 באוניברסיטת תל אביב, ולאחר מכן, התמחתה ברפואת ילדים בבי"ח לילדים "דנה", המרכז הרפואי תל אביב. בין השנים 2001 - 2004 התמחתה ברפואת שינה בארה"ב, ובסיום התמחות זו עברה את בחינות ההתמחות האמריקאיות ברפואת שינה. משנת 2004 משמשת כרופאה בכירה במכון השינה בבי"ח לילדים "דנה". בנוסף, משמשת כיועצת של כל קופות החולים בנושא שינה בילדים.
בשנים האחרונות חלה התפתחות רבה בתחום רפואת השינה שלוותה בהבנה שהפרעות שינה במבוגרים ובילדים הינן תופעה שכיחה בעלת השלכות רבות ומשמעותיות על בריאותנו ואיכות חיינו.
כיום ברור שלהפרעות שינה השפעות בטווח הקצר בתחומי יכולת התפקוד במהלך היום, אך לא פחות חשוב – השפעה מזיקה גם בטווח הארוך עם תחלואה המערבת מערכות גוף נוספות כגון תחלואה לבבית, הפרעות מטבוליות והפרעות נוירו-התפתחותיות.
רפואת שינה היא מקצוע צעיר אך פורה מאד מבחינה מחקרית ובמקביל לעבודתי הקלינית אני עוסקת גם במחקר בנושאים כגון: הפרעות נשימה בשינה, התחלואה ארוכת הטווח של הפרעות נשימה בשינה והפרעות שינה בגיל הרך. בנוסף, חיברה מספר פרקים בספרות המקצועית ופרסמה מאמרים בנושא שינה בילדים.
בנוסף לעיסוקיה, מנהלת את פורום הפרעות שינה באתר אמנות הלידה ואת פורום הפרעות שינה בילדים של סטארמד. בפורומים אלה, תוכלו למצוא מידע רב, וכמובן לשאול כל שאלה.
השכלה:
1985 - 1993 בי"ס לרפואה, אוניברסיטת תל אביב, תל אביב.
1994 - 1999 התמחות ברפואת ילדים, בי"ח לילדים "דנה", המרכז הרפואי תל אביב.
2001 - 2004 התמחות ברפואת שינה, המרכז לרפואת שינה, לוויויל קנטקי, ארה"ב.
2005 תעודת מומחה ברפואת שינה, ארה"ב (American Academy of Sleep Medicine Boards Certification)
2009 - מרצה בכירה בחוג לרפואת ילדים בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
חברות בארגונים מקצועיים:
האיגוד הישראלי לרפואת שינה
האיגוד האמריקאי לרפואת שינה
החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית
המרפאה להפרעות שינה בילדים טל: 9222 - 777 - 077 פקס: 9221 - 777 - 077רח' ויצמן 14 (קומה 20) תל אביב
לאתר של דר' ריבי טאומן
tauman.dpages.co.il
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
שינה אצל תינוקת בת 5 חודשים | | | Carmen |
11:17 18/06/2012 |
תגובה |
|
שלום,
בתי בת ה 5 חודשים ישנה כ 4-6 שעות ברציפות בלילה. לאחרונה החלה להתעורר כל שעה וחצי. בהתחלה חשבתי שזה עקב הברזל שנתתי לה שעשה לה כאבי בטן, לאחר מכן היה חיסון רוטה ועכשיו זה נדמה שהיא מתרגלת התהפכויות וזה מעיר אותה. חשוב לציין שאני מרדימה אותה בלילה בהנקה. כאשר היא קמה אני גם מניקה אותה. אשמח לעצות
תודה רבה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תשובה | | | ד"ר ריבי טאומן |
11:50 18/06/2012 |
|
|
ראי תשובתי אלייך באתר המקביל (דוקטורס).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בן חצי שנה מתעורר פעמים רבות בלילה, המוצץ נופל ונרגע לעיתים רק במיטת ההורים | | | מעיין |
12:55 12/06/2012 |
תגובה |
|
ד"ר טאומן שלום רב,
בני בן חצי שנה ועשרה ימים, עד היום לא ישן מעולם שינה רצופה. מתעורר בלילה לעיתים קרובות, מסיבות כאלו ואחרות -נפל המוצץ,"רוצה לאכול",אוכל בקושי 30 - 40 מטרנה כשמתעורר, ולא מסכים שנחזיר אותו למיטה שלו אלא רוצה להישאר במיטת ההורים.
אך גם כשנשאר איתנו מתעורר רבות ומתחיל לילל ולהיות נודניק...וכל פעם צריך להכניס לו את המוצץ לפה ולעזור לו למצא את התנוחה שנוחה לו(התרגל לישון על הצד).
אינני יודעת כיצד להרגילו לישון לילה שלם. הוא נרדם כל יום בשעה 22:00-22:30, לפני כן אוכל בדר"כ 120...כשאני מנסה להרדימו לפני כן הוא ממש בוכה ומסרב לישון. לעיתים נרדם בידיים לעיתים במיטתו.
האם כדאי לגמול אותו מהמוצץ בלילה? האם להכין לו אוכל בלילה למרות שלא באמת רוצה לאכול הכל, אם כי כן אוכל משהו??שוקל כ-6.5 קילו(נמצא באחוזון 10)(משקל לפני חודש)
האם השעה מאוחרת מידי? הוא ישן בבוקר כשעה וחצי ובשעה ארבע חמש נרדם שוב כחצי שעה עד שעה וחצי, משתנה בכל עם...
תודה רבה, מעיין
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
09:48 17/06/2012 |
|
|
העלית הרבה שאלות ואנסה לענות תשובות עקרוניות:
תינוקות בגיל 6 חודשים עדיין יכולים לאכול במהלך הלילה ואין מה למנוע זאת מהם. בוודאי לא תינוק שנמצא באחוזון 10. אך התשובה נכונה לכל האחוזונים.
התעוררויות על רקע הכנסת מוצץ - נובעות מההקשר שנוצר בין הרדמות ומציצה. רופא ילדים ממליצים על מוצץ בשנה הראשונה לחיים כחלק ממניעה של מוות עריסה. בניגוד להקשרים אחרים (כמו הנקה/בקבוק/נענוע) - סביב גיל 11-12 חודשים, תינוקות יודעים להכניס לעצמם מוצץ במהלך הלילה ואז ההורים לא מרגישים בהתעוררויות הליליות.
יש מקום לדעתי ליעוץ מסודר ופרטני של רופא שינה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בת שמונה חודשים | | | שיר |
10:07 30/05/2012 |
תגובה |
|
שלום,
לאחר תהליך של למידת הרדמות עצמאית בהנחייתך, נרדמת לבד ללא עזרתי במיטה.
יש לי מספר בעיות.
במשך היום ממש קשה לה להרדם, מצד אחד אני משכיבה שעה וחצי שעתיים לאחר שהיא מתעוררת משנת הבוקר והצהריים כי נראה לי שהיא מתחילה להיות עייפה, היא לא נרדמת ואז אני מחכה איתה עוד קצת זמן ואז כנראה נהיית עייפה יתר על המידה וממש קשה להרדם. מה עושים עם ההשכבות במשך היום.
בנוסף תינוקת בת שמונה חודשים, כמה פעמים ביום אמורה לישון לפני שנת הלילה שלה?
אם ישנה כל פעם שעה וחצי?
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13:58 30/05/2012 |
|
|
אין מה "לעבוד" על שינה במשך היום. אם לא נרדמת - פשוט לא לנסות להרדים. תינוקת בגיל זה ישנה בד"כ פעמיים במהלך היום אך גם פעם אחת או 3 פעמים עדיין בתחום התקין. חלק מההבשלה היא "ויתור" על חלק מהתנומות במשך היום וזה יכול להיות הביטוי לכך.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בת שמונה חודשים | | | שיר |
08:50 31/05/2012 |
|
|
תודה על תשובתך,
בנוסף יש שעה אידיאלית בה כדאי להשכיב תינוק בגיל הזה?
מה את ממליצה לגביי שינויים מבחינת מקום שינה, כוונתי היא שאם אנחנו יוצאים לחופשה יחד איתה? לנהוג כפי שנוהגים בבית? שלושה ימים של שינוי בסביבה יכול להחזיר אותנו אחורה?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | ד"ר ריבי טאומן |
11:02 31/05/2012 |
|
|
זה בעיקר פונקציה של כמה זמן היא מורגלת בהרגלים החדשים. בד"כ נסיעה ושינוי דפוס במשך 3 ימים לא משפיע- בעיקר אם כשחוזרים הביתה ממשיכים להשכיבה בדיוק באותה צורה.
אין שעה "מומלצת" להשכבה בגיל זה. מה שחשוב זה שמשך השינה יהיה תקין. חשוב שיהיה נוח לחיי המשפחה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בהלת שינה תינוק בן חודשיים | | | יאנה |
18:36 08/05/2012 |
תגובה |
|
שלום רב,
אני מאוד מקווה שתוכני לעזור לנו, כיוון שאני בפניקה...
הבן שלי בן חודשיים ושבוע, עד לפני שבוע היה מתנהל יפה מאוד וישן טוב ורגוע בין הארוחות. פתאום הכל השתנה לפני כשבוע ואפילו מחמיר.הוא התחיל להתעורר בצרחה והנפת ידיים (ולא משנה כמה זמן ישן ואם זה יום או לילה), התחלתי לישון איתו יחד כדי שלא יכנס לפניקה והסטריה והמצב שכל פעם הוא מתעורר וכאילו אין לו שיווי משקל... אבל גם איתי הוא לא רגוע ומותרד וכל כמה זמן קופץ משינה אבל בגלל שזה לידי הוא אינו נתקף צעקה.
ממה זה נובע ומה לעשות.
בתודה מראש!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
21:46 08/05/2012 |
|
|
קשה לי לענות לך. יתכן ובכלל מדובר בתנועתיות תקינה של תינוק לגילו. אך היות ואת כל כך לחוצה - אני לא יכולה להבטיח לך את זה בלי לראות את התינוק. המלצתי היא לצלם אירוע כזה ולהראות קודם כל לרופא הילדים שיבדוק את הילד ויראה את הצילום.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ילד שמתנדנד תוך כדי שינה | | | אמא מודאגת |
05:44 04/05/2012 |
תגובה |
|
שלום,
בני בן ה-3 היה מתנדנד במיטה בקביעות מגיל קטן כדי להירדם הוא מתקפל על ארבע ומנדנד את הגוף והראש ומשמיע קולות מעין מנגינה..
לאחרונה הצלחתי לגמול אותו מזה אך צצה בעיה חדשה ומטרידה עוד יותר הילד מתנדנד תוך כדי שינה ודופק את הראש בכרית.
אני קמה והופכת אותו לצד כדי שימשיך לישון אך מצב זה נמשך מספר רב של פעמים במשך הלילה כך שגם אני לא ישנה דבר שגורם לי לעייפות ותשישות.
אשמח לתגובתך.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17:14 04/05/2012 |
|
|
מדובר קרוב לוודאי ב-Rhythmic movement disorder. אני נותנת את השם של ההפרעה כדי שתוכלו לקרוא עליה יותר. כללית, היות והתנועות מופיעות בתהליך הרדמות ויש התעוררויות במהלך הלילה (גם אם ההורים לא מעורבים) הרי שהן מופיעות גם בתחילת הלילה וגם במהלכו. בד"כ אין כאן מרכיב התנהגותי וכל מה שנדרש הוא להבטיח שהילד לא יפצע תוך כדי הפעילות הזאת. התופעה חולפת ברב המקרים עם הגיל.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
עזרה | | | גל |
00:01 04/05/2012 |
תגובה |
|
שלום!
אנחנו כבר בתסכול רציני. הקטנה (3.2) עם עיכוב התפתחותי גלובאלי ושינה לא סדירה בלשון המעטה. היא כבר בטיפול מלאטונין (כחודשיים) ועדיין השינה איומה. מתעוררת הרבה לילות למספר שעות בלילה או שקמה לפנות בוקר (4 למשל) ואז ערה עד הלילה הבא, למרות שרואים ששפוכה מעייפות.
ניכר שיפור בהרדמות הראשונית, כך שיש השפעה כלשהי למלטונין, אבל מה אפשר לעשות כדאי למנוע את ההתעוררויות הליליות?
האם ניתן לפצל כמות מלטונין ולתת חלק בזמן התעוררות לילית (האם זה יכול לעבוד כתחליף לסירקדין אותו היא לא תוכל לבלוע?)? האם זה יכול לעזור? מה עוד אפשר לעשות כדי לגרום לקטנה לישון יותר שעות (שאני בטוחה שהיא זקוקה להן) ולהשיב את השפיות לבית?
למי פונים שמכיר תהליכים כאלו בילדים עם צרכים מיוחדים ויכול ללוות משפחה לאורך התהליך?
תודה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17:12 04/05/2012 |
|
|
הפרעות שינה שכיחות ולא פעם מאתגרות לטיפול בילדים עם עיכוב התפתחותי גלובלי. לפעמים גם לאחר שטיפול מסוים "עובד" הוא "מפסיק לעבוד" לאחר תקופה מסוימת וצריך לחפש אלטרנטיבה. סירקדין בד"כ לא עוזר בגילאים כל כך צעירים בדיוק מהסיבה שתארת (בליעת כדורים). הסמכות הנכונה לטיפול היא רופא שינה רצוי רופא ילדים מומחה בהפרעות שינה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תודה רבה על התשובה המהירה! | | | גל |
17:38 04/05/2012 |
|
|
ושאלה אחת נוספת: האם ניתן לפצל כמות מלטונין ולתת חצי לפני השינה ואת החצי השני במידה ויש התעוררות מלאה בלילה? או שיש סיבה לא לעשות זאת? (פשוט מעדיפים למצוא דרך בה המלטונין מספיק ולא צריך לעבור לריבוטריל - השלב הבא במקרה והמלטונין לא עובד, לדברי הרופא איתו התייעצנו לפני תחילת המלטונין)
מעבר לכך אכן נאתר לנו רופא(ה) מומחה כמלווה לתהליך!
תודה רבה וסוף שבוע טוב :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | ד\\\"ר ריבי טאומן |
19:22 04/05/2012 |
|
|
עקרונית ניתן לעשות זאת אך צריך לזכור שמשך הפעילות של מלטונין הוא 4-5 שעות כך שלא ניתן לעשות זאת עם התעוררויות בשעות הבוקר המוקדמות. יש לראות גם אם פיצול המינון לא גורר התארכות ההרדמות בתחילת הלילה (עקב הפחתת המינון הראשון).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
וואו | | | גל |
21:24 04/05/2012 |
|
|
נהייתי מודעת לכך שקראתי על כך אבל אני אסירת תודה שחידדת לי את הנקודות הללו. נשתמש באפשרות רק במצבים שההתעוררויות הן בין 23:00 ל-02:00 בבוקר לכל המאוחר (מה שלצערי קורה הרבה) ונעקוב אחרי מה שקורה עם ההירדמות הראשונית.
לא מוצאת את המילים המתאימות שישקפו את אסירות התודה על כך שנתת לנו מענה מיידי לשאלות שלנו בזמן אמת - אז פשוט תודה רבה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
התייעצות | | | מעיין |
21:15 28/04/2012 |
תגובה |
|
שלום
בני בן שנה ו7 מאז ומעולם לא ישן לילה רצוף. לרוב מסיים את שנתו בבכי כאילו היה רוצה להמשיך לישון ומשהו לא נותן לו .
הולך לישון בין 7וחצי ל8 אחרי מקלחת ובקבוק נרדם עצמאית במיטה ( בגיל 9 חודשים עשינו את שיטת ה5 דקות עד אז היה נרדם על הידיים דבר שלא קיים יותר לא בצהריים ולא בלילה)
גם בשנת הצהריים אינו יושן רצוך ובזמן האחרון מתעורר בבכי היסטרי מהשעות המאוחרות של הלילה .
מה יכול להיות הדבר ? אשמח לעצה מה כדאי לעשות בהמשך
בקרוב יש לנו תור למעבדת שינה...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | ד\\\"ר ריבי טאומן |
08:41 29/04/2012 |
|
|
אני לא משוכנעת שאתם צריכים מעבדת שינה. אם הילד לא נוחר או משמיע רעש נשימתי בשינה אין מקום לבדיקת שינה אלא רק בביקור במרפאת שינה. את מציינת שהוא נרדם עצמאית אולם לא ברור מה לגבי הבקבוק? האם הבקבוק הוא חלק מתהליך ההרדמות? אם כן הרי שלא מדובר בהרדמות עצמאית.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | מעיין |
20:05 30/04/2012 |
|
|
היי
אכן הבקבוק הוא לאחר המקלחת אך כאשר נכנס למיטה הוא עירני ומדבר לעצמו ונרדם עצמאית לאחר כרבע שעה בלי לבכות .
הבעיה שהוא מתעורר בצרחות ולפעמים העינים עצומות אך הדבר מהרגע שנולד
מה ההבדל בין מעבדת שינה למרפאת שינה ?
חשוב לי לציין שיש ימים שיושן רצוף ומתעורר בחיוך....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | ד\\\\\\"ר ריבי ט |
08:36 01/05/2012 |
|
|
על פי התיאור האחרון יתכן ומדובר בכלל באירועים של ביעותי לילה וגם במקרה זה אין מקום לבדיקת שינה אלא יעוץ רופא שינה במרפאת שינה.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בת 4 חודשים | | | אמא |
08:11 12/04/2012 |
תגובה |
|
שלום
הבת שלי עד לא מזמן ישנה לילה שלם.. הולכת לישון בסביבות 10-11 ומתעוררת סביב 4-5 לארוחה וחוזרת לישון עד 8. לציין שלפעמים נרדמת בהנקה, לפעמים על הידיים ולפעמים לבד בעזרת מוצץ.
בשבועיים האחרונים היא מתעוררת הרבה בלילה, הולכת לישון סביב 10-11 מתעוררת ב-2 ואז שוב ב5 ושוב ב 7 עד שמתעוררת סופית סביב השעה 9. כשהיא מתעוררת המוצץ לא מצליח להחזיר אותה לישון ורק הנקה מחזירה אותה לישון.
האם לנסות לתת מים בבקבוק במקום הנקה? למה חלה החמרה בדפוסי השינה? האם לזרום עם התינוקת? האם זה יכול להיות מבקיעת שיניים וזה יחלוף? לתת לה לינוק כל פעם שהיא מתעוררת או לנסות להרדים אותה בדרך אחרת?
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בעיות שינה ילד בן 8 חודשים | | | זיו |
09:10 10/04/2012 |
תגובה |
|
שלום,
יש לנו תינוק בין 8 חודשים.
לאחרונה אנחנו לא מצליחים להרדים אותו במשך אחה"צ (כשהוא חוזר מבית התינוקות בקיבוץ) - הוא עייף מאוד אבל מסרב לישון ובוכה כששמים אותו במיטה. חשוב לצין שבבית התינוקות הוא נרדם בלי בעיות - שמים אותו במיטה והוא נרדם לבד תוך כמה דקות. האם יכול להיות שבגיל כזה הוא מפחד להיות במיטה? ניסינו להיות לידו וניסינו גם לא, בשני המקרים הוא לא מוכן לישון.
קראתי גם שמומלץ לשים תינוקות במיטה במשך היום כשהם ערניים, עם משחקים, כדי שיתרגלו למיטה, אבל זה נראה לי רלוונטי לחודשים הראשונים ולא לגיל 8 חודשים. יש עצות....????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
08:48 11/04/2012 |
|
|
ראי תשובתי אלייך באתר המקביל אליו שלחת את השאלה (דוקטורס).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בעיית שינה מציקה מאד. | | | ארז |
22:55 04/04/2012 |
תגובה |
|
יש לי בן,בן שנתיים ו7 חודשים,
במהלך התקופה של השנה וחצי האחרונות הוא מתבכיין ועושה קולות באמצע השיינה. הדבר מאד מפריע לנו כביכול שהוא סובל ולא ישן טוב. ואיננו יודעים למה הוא עושה את הקולות הללו,
יש לציין כי עיניו עצומות במהלך הבכי/קולות.
הוא ישן בסביבות השעה 20:00 20:30 וכל יום אותה הבעייה שחוזרת על עצמה.
נשמח לדעת האם קיים פתרון,
יש לציין כי לפני מספר חודשים הבאנו לבית יועצת שיינה שפתרה את הבעייה לחצי שנה אך מאז הדברים חוזרים על עצמן ולא חלו כל שינו בסטטוס הבריאותי.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | ד\\\\\\"ר ריבי ט |
09:56 05/04/2012 |
|
|
על פי מה שאת מתארת - אין בעצם צורך בשום התערבות כשמתבכיין ועושה קולות באמצע השינה. אך מצד שני את אומרת שהיה שיפור תחת טיפול של יועצת שינה? זה לא כל כך מסתדר ביחד.
המלצתי היא לצלם בוידאו אירוע טיפוסי ולהראות לרופא שינה או לסירוגין - לפנות לאותה יועצת שינה שעזרה לכם בעבר 0אם אכן בתקופה בה עזרה לכם לא היו את האירועים הנ"ל).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
09:57 05/04/2012 |
|
|
על פי מה שאת מתארת - אין בעצם צורך בשום התערבות כשמתבכיין ועושה קולות באמצע השינה. אך מצד שני את אומרת שהיה שיפור תחת טיפול של יועצת שינה? זה לא כל כך מסתדר ביחד.
המלצתי היא לצלם בוידאו אירוע טיפוסי ולהראות לרופא שינה או לסירוגין - לפנות לאותה יועצת שינה שעזרה לכם בעבר 0אם אכן בתקופה בה עזרה לכם לא היו את האירועים הנ"ל).
|
|
|