|
|
|
|
|
|
|
|
|
לתמר: דיספרקסיה | | | מעיין |
07:58 08/07/2010 |
תגובה |
|
בוקר טוב תמר,
ילדתי, כיום בת 8, טופלה ע" קלינאית תקשורת מגיל 2.5 עד 4 עקב מה שאובחן כדיספרקסיה, או יותר נכון "דיספרקסיה של הילדות" בתרגום חופשי. אוצר המילים שלה תמיד היה טוב, אולם ההגיה היתה משובשת מאוד. הטיפול הסתיים בהצלחה. כיום היא בת 8, תלמידה מצטיינת (סיימה עכשיו כיתה ב'), מוכשרת, נבונה ובעלת תחומי עניין מרובים.
השאלה שלי היא, האם הדיספרקסיה עלולה לחזור באיזה שהוא אופן? אני יודעת שזו שאלה מוזרה, אולי קצת חרדתית, אבל זכור לי שבזמנו הקלינאית לא פסלה על הסף אפשרות שזה יקרה, ואולי בתחומים אחרים.
תודה -
מעיין.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
דיספרקסיה | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
15:43 10/07/2010 |
|
|
אינני מכירה ולא שמעתי על מקרים בהם דיספקרסיה ורבלית חולפת ו"חוזרת" במהלך שנות הילדות. כלומר, אם הדיבור כבר מאוד ברור, אני לא מכירה מקרים יש נסיגה במובנות. לעתים קיימים קשיים דיספקרטיים בו זמנית בכמה תחומים/אזורים בגוף אך לדעתי היית רואה זאת בתפקוד שלה כפי שהיה עם הדיבור. האם יש סיבה קונקרטית לדאגתך?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
האם לחכות לתוצאות בדיקת שמיעה? | | | גלית |
18:00 06/07/2010 |
תגובה |
|
שלום,
בני בן שנתיים ושמונה חודשים וסובל מעיכוב בדיבור. הוא מדבר אבל לא ממש שיחות אלא משפטים מאד מוגבלים כמו" הנה טרקטור" "תראי הנה משאית"וכו'.זה מאד מתסכל אותו. בבדיקה התגלה שיש לו נוזלים באוזן וגם "שקד שלישי" (דבר שעשוי לגרום לבעית שמיעה) ונקבעה לו בדיקת שמיעה לעוד חודש.
האם יש טעם להתחיל אבחון וטיפול אצל קלינאי תקשורת לפני קבלת תוצאות בדיקת השמיעה?
אודה על תשובתך
גלית
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בדיקת שמיעה | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
15:53 10/07/2010 |
|
|
בהחלט מומלץ לבוא עם תוצאות בדיקת שמיעה כבר לפגישה הראשונה או להעביר אותן לפני הבדיקה, כדי שאבחון יהיה יותר מבוסס.
עם זאת בפועל לעתים עורכים פגישה לפני עריכת בדיקת השמיעה, אז יש לקחת בחשבון את העובדה שיש נוזלים ושיהיה צורך "לעדכן" את חוות הדעת בהתאם, כמה שיותר מהר, רצוי עוד בזמן התהליך האבחוני.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אין סיבה קונקרטית | | | מעיין |
20:28 10/07/2010 |
|
|
המובנות שלה נורמטיבית לחלוטין ולא ראיתי בעיה בשאר התחומים, להיפך... היא באמת ילדה מוכשרת. זה פשוט משפט שאמרה הקלינאית שטיפלה בה בזמנו, משהו בסגנון: "כרגע הילדה סיימה את הטיפול, אם תראי שהדיספרקסיה חוזרת בתחום אחר (תנועה?) פני לטיפול נוסף.
תודה עך תשובתך.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אני חושבת שלא... | | | מעיין |
07:43 13/07/2010 |
|
|
מבחינה פיזית, זאת אומרת בשיעורי ההתעמלות בבית הספר, היא בסדר גמור. אגב, כתינוקת, ההתפתחות של המוטוריקה הגסה, כמו התהפכות מהגב לבטן (8 חודשים), זחילה (11 חודש), הליכה
(1.4)- היתה מעט מאוחרת וזה הצטרף למובנות הנמוכה שהיתה לה עד גיל 4 בערך. לא חושבת שיש דיספרקסיה באזורים אחרים בגוף אבל לא ממש יודעת מה זה אומר. מצד אחד היא מחזיקה את העיפרון מצחיק, קצת כמו הקליגרפים הסינים, אבל מצד שני יש לה כתב יפה ובוגר והיא מציירת נפלא. לא חושבת שיש בעיה בקורדינציה כי היא לומדת נגינה על פסנתר חשמלי ומתקדמת יפה.
אולי אין סיבה לחשש... אולי אני פשוט קצת מודאגת מדי? (היא בת יחידה)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ביטוי האות ש' | | | יולי |
11:10 23/06/2010 |
תגובה |
|
בתי בת 20 הוגה את האות ש' לא נכון. היא מעונינת לטפל בזה באופן עצמאי.
האם קיים ספר שניתן לרכוש שיש בו הדרכה לטיפול?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
היגוי בגיל מבוגר | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
15:55 10/07/2010 |
|
|
אני ממליצה לה לגשת לקלינאי שכדי לראות בדיוק מה היא עושה ולהדריך אותה איך לתקן את השיבוש.
אני לא מכירה ספר המיועד לטיפול עצמי בשיבושי היגוי.
בהצלחה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
המלצה על קלינאית תקשורת בשרון | | | ניני |
08:21 22/06/2010 |
תגובה |
|
שלום לתמר ולכולם גם כן,
מחפשת עבור בני קלינאית תקשורת טובה, אמפטית ולבבית.
כנראה ולפני כן אנו צריכים לעבור אבחון ולאחריו טיפול.
האם צריך לעבור אבחון במקום שונה ולא על ידי המטפלת הפוטנציאלית?
אם כן אשמח להמלצות גם על מקום אבחון מומלץ וגם על ידי קלינאית תקשורת מומלצת - הכל באזור השרון.
תודה רבה!
ניני
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
רותם נחושתאי, מהוד השרון. מתמחה בילדים | | | עומר |
23:15 10/08/2010 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
שלום לך תמר | | | אמא שלו |
21:59 26/05/2010 |
תגובה |
|
בני בן 4.7
ילד נהדר, תקשורתי, ומאוד אהוד חברתית בגן (למרות היותו בין הצעירים ביותר).
מאז שהחל לדבר היו לו כל מיני שיבושי לשון (בנוסף הוא גם גמגם וגם רייר) ורובם חלפו עם הזמן.
מה שנשאר בצורה מאוד ברורה: הוא מחליף בין הל' לר' (רוצה=לוצה)
היינו בעבר במספר פגישות אצל קלינאית תקשורת שלא ממש עזרו וכיוון שהוא החל לבטא התנגדות לפגישות הפסקנו אותן (בתיאום ותמיכה של הקלינאית) בתקווה שעם הזמן תסתדר הבעיה מאליה.
בינתיים אין אף שיפור.
היום הוא כבר מודע לשיבוש הלשוני שלו, וכך גם הילדים בגן. אין לו בעיה שהם מעירים לו על זה והוא טוען שהוא פשוט לא יכול לבטא את הר'.
אשמח לשמוע את דעתך המקצועית על המצב ואולי מספר עצות שיעזרו לי לעזור לו (הוא עדיין מביע מדי פעם את העובדה שלא רוצה לחזור לפגישות אצל קלינאית).
תודה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
החלפת ר' בל' | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
15:06 27/05/2010 |
|
|
לצערי לא אוכל לתת לך עצות על גבי הרשת איך לעבוד עם ילד שלא ראיתי. האם ניתן לנסות קלינאית אחרת? אולי תהיה לו חויה אחרת? זה לא חייב להיות טיפול ארוך, ויכול להיות שכשהיא תראה מה בדיוק הוא עושה ובהתאם לכך איך אפשר לעבוד על זה, היא תתן לכם טיפים לעבוד בבית עם מעקבים אצלה אחת לכמה זמן. יש כל מיני אפשרויות כאלה ואחרות.
ובכל זאת ולא במקום טיפול מסודר - לפעמים עוזר לגרגר במים כדי לחוש את ה"ר" בעברית...
בהצלחה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אין באזורינו קלינאית אחרת של קופ"ח | | | אמא שלו |
16:17 27/05/2010 |
|
|
ולא נוכל לממן אחת פרטים.
אם לא יהיה מנוס נחזור אליה..
אבל בעצם רציתי לדעת אם לדעתך המצב בר פתרון או לחליפין האם עדיין יש סיכוי שיסתדר מעצמו?
את עניין הגרגור ניסינו כמה פעמים. לפעמים הוא מצליח אבל עדיין מסרב לנסות ולהגות את הר'.
תודה על תגובתך (-:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אין חוקים (גם) בעניין הזה, יכול להפתר אך אי אפשר לדעת מתי | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
12:23 28/05/2010 |
|
|
וכמה הדבר יפריע לו עד אז. מאידך צריך מוטיבציה ובשלות מסוימת לטיפול. מצידכם הייתי מניחה - אל תבקשו ממנו להגות ר' וכדומה. אני מאמינה שעבודה זו רצוי שתיעשה על ידי קלינאית לכשיהיה בשל לכך. בהצלחה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תודה תמר! | | | אמא שלו |
12:22 29/05/2010 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
צירופי מילים | | | אמא |
14:31 03/05/2010 |
תגובה |
|
שלום, בתי המתוקה בת שנה ושמונה חודשים (נולדה חודשיים לפני הזמן ולכן גילה המתוקן הוא שנה וחצי). ההתפתחות השפתית שלה לדעתי ממש יפה- בפעם האחרונה שעשיתי רשימה (לפני חודשיים בערך) היו לה בערך 150 מילים ומאז נוספו עוד המון המון מילים (בהערכה גסה יש לה 300-400 מילים אולי יותר). היא קוראת בשם כמעט לכל דבר, יודעת לשיים חפצים, פעולות, צבעים (יודעת את כולם), מספרים... אנשים ששומעים אותה כל הזמן אומרים לי שהיא מדברת מדהים (חמסה!)... אבל עדיין אין לה ממש צירופי מילים. היא אומרת עוד פעם ועוד + משהו (עוד בננה, עוד ציצי וכו'), אבא בוא ואמא בואי, צד שני... אבל זהו בערך. מה שכן היא אומרת על חפצים המון תארים- למשל רואה אוטו אדום אז היא אומרת " אוטו- אדום- גדול- כביש" בלי מילות קשר ועם השהייה בין המילים. האם זה נחשב לצירופים? האם נשמע לך תקין לגילה?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
שכחתי לציין | | | אמא |
14:34 03/05/2010 |
|
|
שמבחינת הבנה מבינה הכל ובאופן כללי מאוד תקשורתית וחברותית.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
צירופים | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
21:52 04/05/2010 |
|
|
שלום אמא,
בתך אכן מפיקה צירופים, ואת הבאת דוגמאות לא מעטות לכך. לפי תיאורך שפתה מתפתחת באופן תקין. תהני ממנה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
עיכוב שפתי וירידה בשמיעה | | | נטלי |
22:30 26/04/2010 |
תגובה |
|
בני בן 1.7, סבל מדלקות אוזניים חוזרות במהלך כל החורף+ נקב בעור התוף, בעקבותיהם יש ירידה בשמיעה (לא לגמרי ברור עד כמה). במקביל יש גם עיכוב שפתי (אומר רק 10 מילים קבועות). האם טיפול קלינאית תקשורת יכול להועיל על אף הירידה בשמיעה? האם הטיפול מתאים לגיל צעיר כל כך?
תודה רבה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בן שנה ושבעה חודשים | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
08:32 02/05/2010 |
|
|
אם אכן יש ירידה בשמיעה, חשוב לדעת את דרגתה. ההשפעה של ירידה קלה אינה כמו זו של ירידה רצינית יותר. האם ערכתם בדיקת שמיעה מסודרת?
לפי הנתונים שמסרת, אי אפשר לקבוע שדרוש או לא דרוש טיפול שפתי. ומעבר למצב השמיעתי, חשוב לדעת האם ממלמל, האם מחקה קולות/מילים, כמה שפה מבין. האם מוסיף מילים חדשות מדי שבוע? לשאלתך לגי טיפול - יש ילדים בגיל הזה שמקבלים טיפול שפתי, כך שעניין הגיל לכשעצמו אינו שולל זאת. וגם אם לא דרוש טיפול ממש, ייתכן שאם תקבלו הדרכת הורים קצרה הדבר יעזור לך לעמוד טוב יותר על מצבו השפתי של בנך ועל דרכים לקדם את השפה שלו.
תמר בש, MA קלינאית תקשורת
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תודה על תגובתך | | | נטלי |
13:40 02/05/2010 |
|
|
אכן ערכנו בדיקות שמיעה, בראשונה התוצאה היתה 30 ובשניה 50, אך לפי התרשמותי השניה שיקפה בין השאר עייפות של הילד ולמעשה שמיעתו לא עד כדי כך לקויה. לשאלותייך- הוא אכן ממלמל, ללא הפסקה, אבל הוא לא משתמש בכל האותיות אלא בקבוצה מצומצמת (הרבה ד', מ, א, נ ו-ב, פחות בשאר). הו מוסיף מילים בקצב די איטי, אבל מבין יותר ויותר כל יום לפי דעתי. אנחנו בהמתנה לטיפול קלינאית דרך התפתחות הילד, אבדוק אם יש אפשרות לקבל הדרכת הורים בינתיים. תודה רבה!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
החלפת שין בסמך | | | אמא של |
09:23 26/04/2010 |
תגובה |
|
שלום
בני בן 3 ו 3 חודשים.
מדבר מגיל מאד צעיר ומאד ברור.
הוא הוגה את כל ההברות נהדר וברור למעט החלפת האות שין בסמך
האם להתחיל טיפול?
בעבר היתה לו לשון קשורה וגם הוא משתמש עדיין במוצץ.
תודה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
החלפת ש' בס' | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
10:52 26/04/2010 |
|
|
בגיל של בנך ההחלפה הזאת עדיין נחשבת תקינה ולא נהוג להתערב בשלב כזה. ש' צליל יחסית מורכב ויש לתת למערכת להבשיל להפקתה. בשורקות (שסזצ) בכלל, נהוג לטפל רק החל מגיל 5 פלוס.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | אמא מודאגת |
21:05 20/04/2010 |
תגובה |
|
היי אני אשמח אם תוכלי לעזור לי ...
בני בן שנה וחמישה חודשים לא מדבר כמעט בכלל , אומר אבא וגאגאגא נאנא וכל מיני מלמולים אבל לא מילים ממש.
הוא הולך משחק יפה מבין כשאנחנו מבקשים ממנו להביא כדור מפתחות וכד'
במשחק מול תמונות הוא מבין כשאני שואלת אותו נניח איפה הכוכב - הוא מצביע עליו...
לא תמיד הוא מגיב כשאני קוראת לו -אלא אם אני אגיד את שמו בצירוף קח - למשל "קח עילאי"
בטיפת חלב המליצו לי ללכת להתפתחות הילד , בקופת חולים הרופאת משפחה אמרה שעד גיל שנתיים אין מה לדבר בכלל.
מה עושים בנתיים? יש מקום לדאגה? או שאולי אני סתם נלחצת.
דרך אגב רק בספטמבר הוא יכנס לגן- וגם שם הגננת אמרה לא לדאוג אז מה את ממליצה
תודה מראש
אפרת
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בן 1:5 | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
11:21 26/04/2010 |
|
|
שלום לך,
לא אוכל כמובן להעריך את המצב שאת מתארת מבלי להכיר את הילד. בכלליות אוכל לומר שהגיל הזה הוא עדיין בטווח הנורמה (אמנם בסוף) לרכישת המילה הראשונה. האם אומר אבא באופן מובחן לאביו? האם אומר מילה אחרת ספציפית גם אם אינה נשמעת בדיוק כמו מילת המטרה? האם מבין הוראות שונות?
מדוע בטיפת חלב המליצו לך לגשת לאבחון?
ולגבי "גיל שנתיים", אכן רואים במכון להתפתחות הילד גם ילדים מתחת לגיל שנתיים.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
קודם כל תודה על התגובה | | | אמא מודאגת |
15:02 29/04/2010 |
|
|
כן , כשהוא אומר "ברום ברום" הכוונה לבקבוק, כשהוא אומר אבא הכוונה לאבא שלו, ומא זו אני... הוא מבין הוראות שונות כמו -תביא את X ידיים למעלה וכו'...
העיניין עם טיפת חלב זה שהיא אומרת שבגילו הילד צריך להגיד כבר כמה מילים ברורות לפחות 4...
תודה מראש אפרת
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
בת שנה ותשעה חודשים | | | רויטל |
20:57 13/03/2010 |
תגובה |
|
לבתי יש שמיעה תקינה, מבינה הכל, מאוד אוהבת ספרים,יש לה אוצר מילים אקספרסיבי של 25 מילים, עדין לא מצרפת שתי מילים למשפט, תקשורתית , מודאגת לגבי התקדמות רכישת המילים.
האם כדאי לגשת לאיבחון?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
גיל שנה ועשרה חודשים | | | תמר בש, קלינאית תקשורת |
11:02 26/04/2010 |
|
|
ראשית, מתנצלת על האיחור בתשובה, לא ראיתי שיש לי כאן הודעה.
מקווה שמאז פנייתך ראית עוד התקדמות אצל בתך, אשמח לשמוע.
אם ההבנה השפתית של בתך טובה והיא תקשרותית כהגדרתך, אלו הסמנים החשובים ביותר לפי תפיסתי בשלב הזה. לגבי הפקת דיבור, זכרי שקצב ההתפתחות של ילדים שונה מאוד זה מזה, וטווח הנורמה הוא רחב. באופן כללי אנו מצפים שעד יום הולדת 2 נשמע צירופים של שתי מילים. לגבי המילים בלקסיקון שלה, נסי לערוך רשימה של מילים שהיא אומרת ספונטנית. תכללי בה גם מילים שהיא מפיקה בצורה אחרת מאיתנו המבוגרים, כלומר גם עם שיבושים. ייתכן מאוד שיש יותר ממה שנדמה לך. שימי לב שנרכשות מילים חדשות מדי שבוע. המשיכי לדבר איתה ולקרוא לה ספרים, לשחק ולהנות ממנה ואיתה. אשמח מאוד לשמוע עדכון.
|
|
|